OKRĘTY FLAGOWE

Dla nikogo, kto chociaż trochę interesuje się winem i jego kulturą, nie ulega wątpliwości, iż ikonami, czy też „okrętami flagowymi” tego tematu, są dwa francuskie regiony winiarskie, a mianowicie Bordeaux i Bourgogne, które daleko za sobą pozostawiają całą, pozostałą stawkę.

Różnią się one od siebie zasadniczo, i to nie tylko obszarem czy też wielkością produkcji (dla Bordeaux jest to ok.3,0 mln. hl, podczas kiedy dla Burgundii – 1, 5 mln hl), ale przede wszystkim sposobami produkcji wina.

W przypadku Bordeaux stosuje się kupaże (mieszanki) win wytworzonych ze szczepów takich jak Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot (dla win czerwonych) i Sauvignon, Muscadelle, Semillon (dla win białych).

W przypadku Burgundii natomiast, wina wytwarza się praktycznie wyłącznie z dwóch szczepów, a mianowicie Pinot Noir dla win czerwonych i Chardonnay dla win białych.