BORDEAUX



Najpoważniejsze czerwone bordeaux są obfite oraz pełne tak w nosie, jak i w smakach z niejednokrotnie silnie zaznaczonymi garbnikami (wina czerwone) i nutami owocowymi (białe).

AOC Bordeaux dopuszcza do produkcji 8 szczepów:


Czerwone bordeaux:
- Cabernet Sauvignon: jest źródłem nut garbnikowych, pozwala na długi proces starzenia się wina i przekazuje typowe nuty herbaciane i zielonego pieprzu.
- Merlot: najbardziej tradycyjny element bordoskich kupaży (blend), jego rolą jest dodanie ciała i miękkich nut owocowych. W kupażu z Cabernet-Sauvignon, nadaje winu sprężystości.
- Cabernet Franc: jest lżejszy niż Cabernet Sauvignon, zapewniając kolor o mniejszej intensywności, ma wpływ na delikatność (finesse) i przekazuje lekkie nuty pieprzne..
- Petit Verdot: jest dodawany w mniejszych ilościach w celu dostarczenia tanin, pogłebienia koloru i aromatów.
- Malbec: zdecydowanie pogłebia kolor wina, jednocześnie przekazując charakterystyczne śliwkowo-powidłowe tło, wpływające na poszerzenie kompleksowości bordoskich blendów.

Najlepsze roczniki i największe wina są z reguły winami o potężnym potencjale starzenia (15-20 lat a nawet dłużej). Najchętniej kupowane jako wina inwestycyjne.

Białe bordeaux:

- Sauvignon Blanc: najczęściej przekazuje winu kruche, eleganckie i swieże aromaty trawy (np. świeżo skoszonej, lub mokrej trawy).
- Sémillon : szczep sémillon jest ciężki, o niskiej kwasowości i wysokiej gęstości , niemal oleisty. Dzięki niemu wina zdecydowanie zwiększają swój potencjał starzenia. Jest szczepem, z którego tłoczy się jedno z najsłynniejszych win świata: Château d'Yquem.
- Muscadelle: dodaje i uwypukla aromaty soku winogronowego i rodzynek.