BURGUNDY



Czerwone burgundy:
Tłoczone w 100% z Pinot Noir (za wyjątkiem Gamay).
Najbardziej charakterystycznymi cechami tych wielkich win, jest ich delikatność, żeby nie powiedzieć kruchość i smukłość (finesse), a także obecność wspaniałych nut owocowych: wiśnie, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki. Niektóre zaznaczają stajenne tło, charakterystyczne dla win winifikowanych tradycyjnymi metodami.
Ubogie w taniny, czerwone burgundy osiągają swoje apogeum w dwa do pięciu lat od zbiorów, jednak szereg z nich osiąga ten pułap dopiero po 20 – 50 latach leżakowania (vins de garde).

Białe burgundy:
Tłoczone w 100% z Chardonnay (za wyjątkiem aligoté).
Białe burgundy w swojej znakomitej większości są zarówno fermentowane, jak i dojrzewane (12-20 m-cy) w dębowych beczkach. Dzięki temu, osiągają one silną koncentrację aromatów, zaokrąglenie i łagodność. Najczęściej odnajdywane nuty, to białe kwiaty (lipa, rumianek, kwiat pomarańczy), suszone owoce, marcepan, rodzynki, migdały, miód itp.